Llei Mordassa

llei mordassa

Des d’aquest 1 juny 2015, la llei mordassa s’ha convertit en una realitat a Espanya ja gairebé dos mesos de la seva aprovació, ja ha rebut una allau de crítiques.

Què és la “Llei Mordassa”?

La llei mordassa o com se li ha de cridar amb el seu nom formal, és la Llei Orgànica de protecció de la seguretat ciutadana que es va acceptar el març del 2015 i es va fer efectiva l’1 de juny d’aquest mateix any. Aquesta llei substitueix a l’anterior que ja existia el 1992 i va tenir un excés de 40 vots a favor.

Per què has d’estar informat sobre la Llei Mordassa

Has d’estar conscient d’aquesta llei, ja que és massa tancada i limita les llibertats del ciutadà, sobretot la llibertat d’expressió i són molts els ciutadans que denuncien a aquesta llei.
D’altra banda, l’ONU també ha demanat que es retiri aquesta llei, ja que atempta directament contra la llibertat d’expressió i creuen que ha pogut ser una forma de pressió del govern davant les manifestacions que s’han dut a terme els darrers anys.

D’altra banda, ha estat la plataforma de la llibertat la que ha volgut parlar sobre això i ha dit que és un conjunt de reformes que atempta greument la llibertat de les persones que volen dir la seva i els periodistes, així com la llibertat a les persona per manifestar-se en qualsevol moment.

Encara que ja s’ha dit que la Llei mordassa ha estat una millora i no una cosa que faci que es vagi enrere, ja que s’han millorat molts punts en ella ja que no és tan restrictiva com la de 1992.

Molts despatxos d’advocats també s’han mostrat molt crítics amb aquesta llei, ja que segons els experts en advocacia, aquesta llei està incomplint molts drets de les persones com el dret a la lliure expressió o el dret a expressar les seves idees per mitjà de les manifestacions .

Per a les associacions de periodistes ha estat un cop dur, ja que segons ells, els ha prohibit donar opinions personals sobre temes d’interès nacional.

Què passarà amb les manifestacions

Una de les coses que fan que la llei Mordassa sigui més controversial, és que les reunions i manifestacions de tot tipus han de ser comunicades. Les que no ho siguin i més tinguin una mena d’infraestructura en la qual es prestin serveis bàsics han de ser considerades com una infracció greu amb multes de fins a 600.000 euros.

A més, si dins de la manifestació o reunió s’ha dut a terme una cosa que hagi posat en risc la integritat física de les persones, s’augmentarà la quantitat.

En els casos en què es facin per aturar un desnonament o manifestar-se contra alguna cosa espontàniament, se li donarà una sanció molt important a la persona.

Quan les manifestació es duguin a terme fora del senat o congrés les multes podran arribar a ser de fins a 300.000 euros. La mateixa quantitat s’haurà quan s’obligui a desfer una manifestació a la via pública i no es faci cas de les autoritats.

En les manifestacions en què s’intenti impedir que una autoritat dugui a terme el seu treball, es posaran multes de fins a 30.000 euros. Un cas és en moments en què es vulgui aturar un desnonament.

Molt de compte, ja que encara que no vagis a les manifestacions, el fer publicitat d’alguna mostrar d’acord amb alguna en les xarxes socials també pot ser motiu de multa.

Les faltes a la policia amb la nova Llei Mordassa

Si portes la teva càmera a una manifestació, et diem que segons l’apartat 23 de l’article 25, fer fotos o demanar dades personals a autoritats o membres de seguretat, així com posar en perill la seva vida o la dels seus familiars pots suposar un cost de fins a 600 euros, així com faltar el respecte de qualsevol manera.

Llavors tot és una infracció?

No, però tot és molt ambigu quan es tracta d’aquest tema, ja que no s’explica molt bé que és infracció o fins a quin punt pot arribar a ser-ho; aquesta al seu torn és una de les principals queixes dels advocats.