Teletreball funciona, però no en pijama

teletreball funciona pero no en pijama
Regla número u quan es tracta de treballar: treure el pijama. “Rutines com a guarniment, o desplaceu-vos a l’oficina ajudar a organitzar el temps,” diu el Mikel Gorriti, responsable de recursos humans en la direcció de la funció pública del Govern Basc. Allà només de final d’una experiència pilot de sis mesos que ara convertir-se en el teletreball, mitjançant un decret, en una manera més d’ocupació. I els funcionaris bascos, aparentment vist, es treure el pijama. Perquè el 70% ha millorat la productivitat, la qualitat ha augmentat en més del 42% dels casos i el 84% de teletreballadors valorava la seva capacitat d’organitzar el temps i treball és ara més alt, gràcies a l’experiència. Una figura més sorprenent: gairebé el 85% va reconèixer que en alguna ocasió es veu obligat a treballar més que en circumstàncies normals.
Teletreball funciona, però no en alguna manera. No totes les empreses o tots els empleats són propensos a punt a l’obra remota. O d’aplicar-lo correctament i aconseguir que la festa sigui possible. Es recomana de necessitat d’empleat, com expressar l’exemple del pijama, “disciplina i auto-organització, sabent crear, fins i tot en el seu propi casa-espais de treball i espais de vida familiars o socials”, Jose Maria Peiro, director de l’Institut de Psicologia del desenvolupament humà, de recursos organitzatiu i qualitat de vida laboral de la Universitat de València. Si ho aconsegueixen, els resultats són brillants.

 

“Els nens han aprovat tot.” Un dels participants en la iniciativa recent pel govern basc era així l’equilibri d’experiència, que va poder treballar a casa tres dies a la setmana durant sis mesos. En lloc de l’hora de camí a l’oficina, hora d’esmorzar en família. En comptes d’una altra vegada de tornada, temps per acompanyar els fills a l’escola. Això assegura que casa o gent pul·lulant concentrava millor, sense soroll. A més, creu fermament que el pilot del projecte va contribuir a un dels seus fills, amb algunes dificultats d’aprenentatge, ha millorat en l’escola per millorar la qualitat i la quantitat de temps amb la seva mare. I sembla que els 28 funcionaris que participen en aquesta experiència pilot són tan feliços. Els resultats de les enquestes són positius: 77% assegura que en aquest període va millorar el seu estat d’ànim i fins i tot en un 58% de les participants, la seva salut. Seva participació fins a saber-los poc: 84% d’aquests conillets d’estava preparat per continuar la seva tasca amb les mateixes condicions.

 

Què hauria de fer una organització que vol seguir l’exemple Basc? Idoia Mendia, conseller de Justícia i administració pública, destaca un esforç especial: ordenar la forma de treball, estereotip, processar-lo per unificar les directrius i objectius… Un compromís que té recompenses: “ens ha vingut bé de repensar com treballar”, valors. Partits Gorriti. La distància de treball, punts, es mou per objectius que ha de ser molt clars. I establir aquests objectius és un esforç, però també serveix per aclarir les idees a l’organització, que normalment treballa amb normes molt més informals en el moment d’objectius. “Teletreball funciona, els caps de servei ha de procurar qualitat, quantitat i dàtils.” “Una cosa que a l’Oficina no es fa, almenys de manera oficial”. Amb el treball a distància, superiors hauria de reunir-se amb els seus subordinats, triar les tasques que es realitzen i llavors d’acord en què és exactament que “fer-ho bé”.

 

L’avaluació de les tasques desenvolupades, que abans es va fer per casualitat, potser amb un cop d’ull a treballar o una xerrada informal, ara té lloc en una reunió (o per videoconferència). Així que no hi ha que anar amb els deures fets. “Haver d’imposar objectius, estableix una nova manera de treballar. En alguns procediments terminis superen sovint. No obstant això, al teletreball conèixer molt més estrictament”, confirma Idoia Mendia.

 

A més vegades millors, sembla que hi ha més. “La productivitat i el rendiment dels treballadors és un fenomen multicausado, no és pot dir que depèn només del teletreball”, aclareix Peiró. Però un factor clau és que l’empleat pot escollir l’opció remot voluntàriament: “en la mesura que el teletreball, preferit, proporcionar autonomia al treballador i s’adapta a les característiques de l’obra, contribueix positivament a la productivitat. En la mesura que, d’altra banda, s’imposa, no podia avaluar correctament l’aportació de la persona, o ha d’aplicar a les tasques i feines que requereixen una complexa interacció entre diverses persones que podria afectar negativament”. Funciona millor encara si hi ha resposta: actuació de “Si a més, el treballador rep informació sobre els èxits i els seus nivells de rendiment, pot fins i tot augmentar”, assegura.